> Početna

Dobrodošli u novomarofski kraj

Posjet kući Ivana Rabuzina

Posjet kući Ivana Rabuzina u Ključu ponovno je pobudio interes štovatelja djela Ivana Rabuzina. Ovu iznimno rijetku priliku iskoristili su  i novomarofčani ali i posjetitelji iz Zagreba, Varaždina i drugih okolnih mjesta. Pedesetak ljudi, koliko je i optimalno za jedan ovakav posjet, okupili su se u 17:00 sati u Ključu. Okupljene su pozdravili Damir Rabuzin, sin proslavljenog slikara i Renata Horvatić ispred Turističke zajednice  Grada Novog Marofa.

Sama kuća arhitektonski je rad Vjenceslava Richtera, također vrlo značajnog imena na polju arhitekture i umjetnosti te je stoga zanimljiva i tom djelu stručnjaka. Izgrađena je sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća na obroncima Ključa, a u njezinoj su izgradnji sudjelovali mnogi domaći poduzetnici i majstori.

Kuća ima prekrasan galerijski prostor u kojoj su izložena jedna od najprepoznatljivijih djela Rabuzinovog opusa - od ulja na platnu, akvarela i grafika. Posebna je zanimljivost i izložen porculan koji je Rabuzin oslikavao za Rosenthal, poznatu tvornicu porculana. Paralelno je uz Rabuzina u Rosenthalovom dizajnerskom studiju porculan oslikavao i Salvador Dali što samo govori o veličini imena koje je Rabuzin imao u to vrijeme. Izložen je i oslikani namještaj obzirom da je Rabuzin izučio stolarski zanat ta je ljubav prema drvu iskazao i kroz oslikavanje. Okupljeni su mogli razgeldati i atelje u kojem je i štafelaj sa zadnjim platnom koje je kistom Rabuzin dodirnuo, i tako, kao podsjetnik, stoji tamo i danas.

Ovaj je posjet organiziran u sklopu 2. Rabuzinovih dana koje zajedno organiziraju Pučko otvoreno učilište Novi Marof, TZ Grada Novog Marofa i GK i čitaonica Novi Marof. Ime Ivana Rabuzina sinonim je za Novi Marof i Ključ stoga je ovakvim događanjima odajemo priznanje klasiku svjetske naive, našem sugrađaninu. Novi Marof želi se s vremenom brendirati kao grad Ivana Rabuzina te ove aktivnosti idu u tom smjeru, stvaranju turističkog i kulturnog proizvoda. U Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu do 18.04. može se razgledati izložba Rabuzinovih akvarela, odvijaju se slikarske radionice za djecu i odrasle, provode se edukativne aktivnosti u smislu raznih kvizova za srednjoškolce kako bi i budući naraštaji znali najvažnije stavri o biseru svjetske naive. Može se i pogledati film „Ključ sreće“, a uskoro slijedi i promocija Rabuzinove kave u Inn baru u sklopu Kulturnog centra. Za tu će se priliku posebno dizajnirati šalice sa prepoznatljivim motivima te će se tako, uz eko vrečicu koja nosi motive i potpis Ivana Rabuzina zaokružiti jedna ponuda i malo drugačijih stvari za ljude  koji žele nešto „Rabuzinsko“ i kupiti.

  
    
      
Banner1
Turistička zajednica Varaždinske županije
Grad Novi Marof
Odrzivi turizam