> Početna

Dobrodošli u novomarofski kraj

Dani vrganja u Paki 2017.

Po četvrti puta Paka će postati sastajalište svih zaljubljenika u vrganje i druge vrste gljiva ali i općenito u prirodu. U organizaciji TZ Grada Novog Marofa i udruge privatnih šumovlasnika „Graber“ , 16 i 17. rujna održat će se manifestacija „ Dani vrganja u Paki “. Kako je sastavni dio manifestacije i stručni skup s aktualnim temama iz područja šumarstva i šumskih proizvoda pozivaju svi zainteresirani da dođu u subotu, 16.09.2017. u 18:00 sati u KC Ivan Rabuzin. Organizator skupa je Lokalno akcijska grupa LAG Prizag. Ovogodišnje teme su :
1)  "Mogućnosti financiranja projekata ruralnog razvoja preko LAG-a (iz mjere 19) i putem mjera 6 i 7", koje će održati ovlašteni konzultant Ivan Biškup iz konzultantske tvrtke "Forum Invest" iz Križevaca.
Potencijalni korisnici: poljoprivrednici, udruge i jedinice lokalne samouprave zajedno sa svojim javnim tvrtkama i ustanovama. 

2) U organizaciji Savjetodavne službe i Udruge privatnih šumovlasnika "Graber" biti će predavanje "Primjeri provedenih projekata sufinanciranih sredstvima iz mjera ruralnog razvoja u šumarstvu" koje će održati Domagoj Troha, direktor firme "Salix Plan" iz Zagreba.
Potencijalni korisnici: privatni šumoposjednici i jedinice lokalne samouprave.


Nedjelja, 17.09. rezervirana je za Paku i opušteniji dio manifestacije. Tako će i ove godine biti natjecanje u berbi vrganja i drugih gljiva sa stručnom determinacijom prof. Bartolića – predsjednika Mikološkog saveza Hrvatske, a za najbolje su osigurane i vrijedne nagrade.
Prijave kreću od 7.30, natjecanje kreće u 09.00 i traje do 11.30.

Svi oni koji neće krenuti u lov na gljive moći će uživati u drugim sadržajima. Osobito djeca. Za njih su osmišljene edukativne igre -  Gljivolov, Mali šumski razgovori i Mladi gljivari , dok će odrasli moći posjetiti utvrdu Paka uz stručnog vodiča, moći će saznati zanimljivosti o nastambama dabrova , a ako su za nešto aktivnije – tu je vođena šetnja „od utvrde do utvrde“ koja spaja utvrdu Paka i utvrdu Čanjevo u ukupnoj dužini od 8,5 km. 

Oni malo brži moći će otrčati zabavnu cross utrku – PAKA CROSS koja ima jako zanimljive i vesele postaje. Dužina joj je otprilike 5 km. 

Ni na bicikle nismo zaboravili. PAKA BAJK naziv je biciklijade koja će u putpunosti pokazati što je to priroda. Dužine je 14 km i većim dijelom ide brežuljkastim i šumovitim predjelima i isključivo je za MTB bicikle. Kako i Paki i šumi doliči.

Nakon svih tih napora vrijedi nešto i pojesti a za to će uz standardnu ponudu hrane i pića biti zadužen Damir Crleni, vrsni i nagrađivani kuhar koji će za vas pripremati delivije od vrganja i tartufa.

Moći će se tu vidjeti i prezentacija „lova na crni tartuf“ disc golfa , streličarstva , paraglidinga i raznih drugih sportova. 

Izlagači sajmu daju svoju čar, pa ćete tako moći vidjeti i kupiti štošta zanimljivo.

Biti će tu i zabavni program sa ugostiteljskom ponudom u velikom šatoru na igralištu kod kapelice.

Molimo sve koji će dolaziti da za parkiranje koriste ugibališta u Paki obzirom da se na samo područje manifestacije neće moći vozilima. Prijevoz malim kombijem biti će osiguran za sve koji nisu u mogućnosti doći automobilom, a vozit će na relaciji Novi Marof- Paka i obrnuto, otprilike svakih sat vremena. Polazak će biti na Trgu hrvatske državnosti 1 – kod kioska Tiska.

U slučaju izuzetno lošeg vremena, manifestacija će se odgoditi.

I ne brinite…vrganja ima…samo ih trebate pronaći ;)

 
Banner1
Turistička zajednica Varaždinske županije
Grad Novi Marof
Odrzivi turizam